Ongewenste eigenschappen

De problematiek van erfelijke afwijkingen bij rashonden is jarenlang een terugkerend onderwerp op
de politieke agenda.  ‘Mooi, mooier, mooist?

 

enkele ongewenste eigenschappen bij de Franse bulldog zijn:

BOS

Het brachycefaal obstructief syndroom (BOS) is een aandoening die voorkomt bij de hondenrassen met een stompe of korte schedel. De schedel groeit uit tot een normale breedte, maar met een gereduceerde lengte. Deze hondenrassen hebben te weinig ruimte voor de structuren in de kop, waaronder het zachte gehemelte, waardoor dit relatief te lang is. Dit leidt tot belemmering van de ademhaling en hierdoor benauwdheid. Ook zijn bij deze rassen de neusgaten te nauw, wat de benauwdheid verergert. Honden met BOS vertonen milde tot ernstige verschijnselen van benauwdheid, afhankelijk van de mate van vernauwing. De belangrijkste verschijnselen zijn: verminderd uithoudingsvermogen, snurken, ademhalen door de mond, kokhalzen, rusteloze slaap, blauwkleuring van de slijmvliezen en flauwvallen. Ook hebben veel honden last van maag-darmklachten, zoals kokhalzen en braken, vooral ten gevolge van een afwijkend adempatroon.

 

Huidplooidermatitis

Huidplooidermatitis, ook wel intertrigo genoemd, is een ontsteking van de huid. Deze ontsteking treedt op als gevolg van overtollige huidplooien of rimpels, bij verschillende rassen een voorgeschreven (schadelijk) kenmerk in de rasstandaard. De wrijving van de huid en het vocht tussen de plooien bevorderen bacteriële huidinfectie. Veel voorkomende plekken zijn de kop, lippen en staart, maar de plooivorming komt ook op het lichaam voor bij bepaalde hondenrassen. De aangetaste plekken kunnen heftige jeuk veroorzaken. Huidplooidermatitis komt voor bij hondenrassen met veel plooien.

 

Malocclusie

Malocclusie is een ontwikkelingsstoornis waarbij de gebitselementen van de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aansluiten. In de volksmond wordt dit ook wel onderbeet en overbeet genoemd. Bij hondenrassen met een korte snuit wordt een onderbeet gezien als rasstandaard. Dit leidt in alle gevallen tot een verhoogde vorming van tandplak en tandsteen en kunnen er tevens wondjes in het wangslijmvlies ontstaan. Het kan ertoe leiden dat het eten zodanig pijnlijk wordt, dat de hond minder of niet meer wil eten.

 

Entropion

Entropion is een oogaandoening waarbij de oogleden (deels of geheel) naar binnen krullen. Het kan zowel het bovenste als het onderste ooglid betreffen. Hierdoor schuren de wimperharen voortdurend tegen het hoornvlies aan, wat voor irritatie en ontsteking van de oogbol zorgt. Entropion wordt voornamelijk aangetroffen bij rassen waarbij overdreven is geselecteerd op bepaalde gelaatskenmerken.

 

Palatoschisis

Palatoschisis is een abnormale opening in het gehemelte. De oorzaak is het falen van de normale fusie tussen de twee helften van het bot van de bovenkaak, die tijdens de embryonale ontwikkeling naar elkaar toegroeien, wat resulteert in een spleet in het gehemelte en/of de lip. Hierdoor is er sprake van een opening tussen de neus en de mondholte. Palatoschisis kan gepaard gaan met een hazenlip (gespleten lip), maar omvat meestal alleen een spleet in het gehemelte. De aandoening kan direct na de geboorte al worden gezien en geeft problemen bij de opname van melk, doordat de dieren bij het zuigen geen negatieve druk in de bek kunnen opbouwen en zo onvoldoende melk binnenkrijgen. De melk (en speeksel) komt in de neus terecht en zal leiden tot neusuitvloeiing, ontsteking van het neusslijmvlies (rhinitis) en geeft aanleiding tot verslikken, met mogelijk longontsteking tot gevolg. Deze aandoening zal dan ook leiden tot ondervoeding en een groeiachterstand, wanneer het niet tijdig verholpen wordt.